Snabb, isloerande lättviktskonstruktion

När Almundsryds församling i somras sålde av prästgården i Ryd slog Carl-Philip Karlsson och hans sambo till. Till uppbyggnad av golven i de utrymmen som ska bli kök och badrum valde de ett tidsbesparande och säkert lättviktssystem ifrån UZIN.

Prästgården som ligger på en höjd i småländska Ryd har 11 rum och en bostadsyta på 338 kvadratmeter. Sedan 1930-talet, då fastigheten byggdes, har den hyst både församlingens präster och en församlingsexpedition.


Carl-Philip Karlsson behövde förstärka
golvkonstruktionen.
  
Prästgården i Ryd hade regelfacken
fyllda med kolstybb.

Så snart prästen flyttat ut påbörjades renoveringen. Stora delar av bottenvåningen revs ut för att ge plats åt kök och badrum. Plastmattor, masonit och ett gammalt brädgolv togs bort. Regelfacken var fyllda med kolstybb, som är ett slags finfördelat kol som också hade värme- och ljudisolerande egenskaper.

- Husets golvkonstruktion skulle inte hålla för klinkers så istället för att förstärka regelverket och lägga på spån- och gipsskivor fick vi rådet att bygga upp golvet med UZIN Turbolight System, berättar Carl-Philip Karlsson.

UZIN Turbolight System består av tre kompatibla material som snabbt ger en förstärkt konstruktion.

Sagt och gjort, kolstybben skyfflades ut så att reglarna och trossbotten kunde plastas in. Sedan pumpades den första komponenten i systemet, UZIN NC 194 Turbo, in i den 17 cm djupa utrymmet mellan reglarna.


Reglar och trossbotten plastades in.
 
  
UZIN 194 Turbo pumpades in och
fyllde fackverket.

UZIN NC 194 Turbo är en snabbtorkande mix av cement och frigolitkulor som snabbt ger ett bärande underlag med hög värmeisolering. Materialet är mycket lätt och väger uthärdat endast 0,35 kg per kvadratmeter och millimeter.

- Värmemotståndet per fem cm ligger på 0,42 m2K/W och värmeledningsförmågan på 0.12 W/mK, berättar Jonas Svenson, produkttekniker på Englund-Gruppen.

Nästa dag monterades självhäftande expansionsremsor längs alla väggar och misstänkta hål tätades med akrylfog innan den andra
komponenten, armeringsnätet UZIN RR 201 lades ut över hela ytan.


Materialet väger uthärdat endast
0,35 kg
per kvm och mm.
  
Expansionsremsor monteras och
hål tätas.

Armeringsnätet som består av långa glasfibrer med hög draghållfasthet hålls samman av ett vattenlösligt lim. När limmet i nätet sedan lösts upp av vattnet i den tredje komponenten, avjämningsmassan, bildas en armerad konstruktion.

I prästgården avjämnades med UZIN NC 195 som är en snabbhärdande cementbaserad avjämningsmassa som är gångbar på 1-2 timmar. När UZIN NC 195 pumpats in ovanpå nätet bearbetades ytan med piggroller för att frigöra fibrerna.


Armeringsnät av glasfiber läggs ut
över hela ytan.
  
Ytan avjämnas och bearbetas med
piggroller för att frigöra fibrerna.

- I stället för många timmars arbete med förstärkning, spån- och gipsskivor fick vi en värmeisolerande fast konstruktion som vi kunde gå på nästan direkt, avslutar Carl-Philip Karlsson.